Lyhytvuokraus asunnon omistajan ja taloyhtiön näkökulmasta

Muokattu Ti, 17 Joulu, 2024 klo 7:50 PM

Lyhytvuokraus on viime vuosina kasvattanut suosiotaan merkittävästi. Ilmiö on tuonut mukanaan sekä uusia mahdollisuuksia että haasteita niin asunnon omistajille kuin taloyhtiöillekin. Tämä artikkeli käsittelee lyhytvuokrausta asunnon omistajan ja taloyhtiön näkökulmasta.


Asunnon omistajan näkökulma lyhytvuokrauksessa

Lyhytvuokraus on monelle asunnon omistajalle houkutteleva vaihtoehto lisätulojen hankkimiseen. Vuokraamalla asuntoaan lyhytaikaisesti esimerkiksi Airbnb:n kautta, omistaja voi saada huomattavasti korkeamman vuokratulon kuin perinteisellä pitkäaikaisella vuokrausmallilla. Lisäksi lyhytvuokraus tarjoaa omistajalle mahdollisuuden hyödyntää asuntoa silloin, kun sitä ei itse tarvitse.


Toisaalta lyhytvuokraus voi aiheuttaa myös haasteita. Esimerkiksi asunto voi kulua nopeammin jatkuvan vaihtuvuuden vuoksi. Lisäksi naapurit voivat kokea häiriötä, jos vuokralaiset käyttäytyvät meluisasti tai järjestävät juhlia. Myös verotusta ja vakuutuksia koskevat säännökset on hyvä tuntea ennen lyhytvuokrauksen aloittamista.


Lyhytaikainen asunnon vuokraus vaikuttaa asunnon omistajan verotukseen

Kun vuokraat asuntoasi lyhytaikaisesti, saat vuokratuloa, josta sinun on maksettava veroa. Verohallinto on viime vuosina kiinnittänyt yhä enemmän huomiota tähän toimintaan, ja säännöt ovat tarkentuneet.


Tärkeimmät seikat, jotka vaikuttavat verotukseen:

  • Vuokratulojen ilmoittaminen: Kaikki vuokratulot on ilmoitettava verotuksessa. Tämä koskee sekä lyhytaikaista että pitkäaikaista vuokrausta.
  • Kulujen vähentäminen: Vuokratuloista voi vähentää vuokrausajalta vuokraukseen liittyviä kuluja, kuten: 
    • Välityspalkkiot
    • Markkinointikulut
    • Siivouskulut
    • Korjauskulut
    • Vakuutukset
    • Hoitovastikkeet
  • Verovapaa myynti: Jos olet asunut asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta ennen myyntiä, voit yleensä myydä sen verovapaasti. Lyhytaikainen vuokraus katkaisee tämän yhtäjaksoisen asumisen. Tällä voi olla vaikutusta asunnon myyntivoiton verotukseen.

 

Vinkkejä asuntonsa lyhytvuokrausta pohtivalle

Lyhytvuokrausta suunnittelevan asunnon omistajan etu on pitää huoli, että hänen vuokraustoiminnastaan ei aiheudu harmia taloyhtiön muille asukkaille, sillä lyhytaikaisten vuokralaisten muita asukkaita häiritsevä käytös on omiaan ajamaan taloyhtiössä eteenpäin lyhytvuokrausta rajoittavia yhtiöjärjestysmuutoksia.  Tässä muutama hyvä muistisääntö asuntoaan lyhytvuokraavalle:

  • Tarkista, onko taloyhtiösi yhtiöjärjestyksessä säädetty lyhytvuokraukselle rajoituksia.
  • Huolehdi turvallinen paikka huoneiston avaimille – vakuutus ei välttämättä korvaa, mikäli ulos jätetystä avainsäilöstä häviää avaimet. Huomioithan myös, että avainsäiliön kiinnittäminen taloyhtiön tontille, kuten porttikonkiin tai aitaan, voi olla kiellettyä.
  • Huolehdithan, että taloyhtiön järjestyssäännöt ja muut käytännöt on tiedotettu myös lyhyen aikaa viipyville vieraille.
  • Taloyhtiön porrashuoneen ovikoodia ei suositella annettavaksi lyhytaikaisille vuokralaisille turvallisuussyistä.

 

Taloyhtiön näkökulma lyhytvuokrauksessa

Lyhytvuokraus on herättänyt keskustelua myös taloyhtiöissä. Toisaalta lyhytvuokraus voi tuoda taloyhtiöön uusia ihmisiä ja elävöittää taloyhtiön yhteisöllisyyttä. Toisaalta se voi myös aiheuttaa haasteita, kuten lisääntynyttä melua, roskaantumista ja kulutusta.


Monet taloyhtiöt ovatkin halunneet säännellä lyhytvuokrausta omissa yhtiöjärjestyksissään. Yhtiöjärjestykseen voidaan kirjata esimerkiksi rajoituksia vuokrauspäivien määrälle tai vaatimuksia vuokralaisten käyttäytymisestä. Myös taloyhtiön vakuutukset voivat muuttua, jos lyhytvuokraus lisää riskejä.


Taloyhtiöllä on useita keinoja vaikuttaa asuinhuoneiston osakkaan lyhytvuokraukseen ja puuttua mahdollisesti häiritsevään käytökseen:


Yhtiöjärjestys ja säännöt

  • Yhtiöjärjestys: Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä voidaan määritellä rajoituksia lyhytaikaiselle vuokraukselle. Lyhytvuokraus voidaan myös kokonaan kieltää yhtiöjärjestyksessä. Koska tällainen yhtiöjärjestyksen määräys vaikuttaa osakkaiden oikeuteen hallita huoneistoaan, tarvitaan tällaiseen yhtiöjärjestyksen muutokseen kaikkien osakkaiden suostumus.
  • Sisäiset säännöt: Taloyhtiö voi laatia tarkemmat säännöt lyhytvuokrauksesta. Näissä säännöissä voidaan esimerkiksi määritellä, että vuokralaisten tulee noudattaa taloyhtiön järjestyssääntöjä tai että vuokranantajan on toimitettava taloyhtiölle vuokralaisten yhteystiedot.


Hallituksen toimivalta

  • Huomautukset: Taloyhtiön hallitus voi tehdä huomautuksia osakkaalle, jos lyhytaikainen vuokraus aiheuttaa häiriöitä muille asukkaille.
  • Toimenpiteet yhtiöjärjestyksen vastaisessa toiminnassa: Jos osakas ei noudata yhtiöjärjestystä tai sisäisiä sääntöjä, hallitus voi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, kuten hakemukseen käräjäoikeuteen.


Muut keinot

  • Naapurien yhteistyö: Naapurit voivat yhdessä tehdä huomautuksen häiritsevästä käytöksestä tai ottaa yhteyttä taloyhtiön hallitukseen.
  • Vuokranantajan vastuut: Vuokranantaja vastaa siitä, että hänen vuokralaisensa noudattavat taloyhtiön sääntöjä. Jos vuokralaiset aiheuttavat vahinkoja tai häiriöitä, vuokranantaja voi joutua korvausvastuuseen.


Puuttuminen häiritsevään käytökseen:

  • Yhteydenotto vuokranantajaan: Ensisijaisesti taloyhtiön tulisi ottaa yhteyttä asunnon omistajaan ja pyytää tätä puuttumaan tilanteeseen.
  • Rikosilmoitus: Vakavissa häiriöissä, kuten meluhäiriöissä tai väkivallanteoissa, voidaan tehdä rikosilmoitus.
  • Oikeudellinen menettely: Viimeisenä keinona taloyhtiö voi hakea käräjäoikeudesta kieltoa lyhytaikaiselle vuokraukselle.

 

Lähteet:

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/vuokratulot/mika-on-vuokratuloa/lyhytaikainen-ja-satunnainen-vuokraus/

 

Auttoiko tämä artikkeli?

Loistavaa!

Kiitos palautteestasi

Pahoittelut ettemme voineet auttaa

Kiitos palautteestasi

Kerro kuinka voimme parantaa tätä artikkelia!

Valitse ainakin yksi syistä
Kuvavarmennus vaaditaan.

Palaute lähetetty

Kiitos palautteesta. Yritämme korjata artikkelin