Taloyhtiön hallituksen jäsen on yksi tärkeistä taloyhtiön ja sen osakkaiden yhteistä etua ajavista ja yhtiöstä huolehtivista ihmisistä. Hallituksen jäsenenä vaikutat taloyhtiön päätöksiin ja kehittämiseen. Tässä artikkelissa kerromme taloyhtiön hallituksen toiminnasta ja paljastamme muutaman hallitustyön parhaista puolista.
Taloyhtiön hallituksen muodostaminen ja tehtävät
Taloyhtiön hallitus on yhtiön toiminnan keskeinen elin, joka huolehtii yhtiön asioista yhtiökokouksen päätösten mukaisesti. Taloyhtiön hallitus valitaan yhtiökokouksessa. Hallituksen koostumuksen ja tehtävät määrittää asunto-osakeyhtiölaki (AsOyL 7 luku 1–16 §) sekä taloyhtiön yhtiöjärjestys. Taloyhtiön hallituksen palkkioista päätetään myös yhtiökokouksessa. Hallitustyöskentely itsessään on usein korvauksetonta ja aina vapaaehtoista.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksen velvollisuus on huolehtia yhtiön hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on yleinen taloyhtiön asioiden hoitovelvollisuus. Lisäksi hallitus vastaa siitä, että taloyhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.
Vaikka taloyhtiön hallituksen tehtävälista on laaja, ei hallituksen jäsenen kuitenkaan tarvitse olla kiinteistöalan ammattilainen vaan hallituksessa pärjää hyvin arkijärjellä ja halulla tehdä yhteistyötä. Taloyhtiön hallituksessa tärkeintä on halu hoitaa yhteisiä asioita.
Taloyhtiön hallitus valitsee isännöitsijän ja yhteisesti sopii isännöitsijälle siirrettävistä tehtävistä. Isännöitsijä kiinteistöalan ammattilaisena voi ottaa hoidettavakseen alan osaamista vaativat tehtävät ja näin vapauttaa hallituksen jäsenten aikaa muuhun taloyhtiön toiminnan kehittämiseen.
Mitä hallitus ja sen jäsenet sitten tekevät käytännössä?
Viralliset päätökset tehdään kokouksissa
- Järjestäytyminen: Järjestäytymiskokouksessaan hallitus valitsee varsinaisiksi jäseniksi valittujen joukosta puheenjohtajan. Puheenjohtaja kutsuu jatkossa hallituksen koolle aina tarvittaessa.
- Hallituksen kokoukset: Hallitus tekee toimivaltaansa kuuluvat päätöksensä hallituksen kokouksissa. Tarvittaessa hallituksen jäsenet äänestävät päätöksistä. Kokouksista laaditaan ja numeroidaan pöytäkirjat, jotka on kaikkien kokoukseen osallistuneiden allekirjoitettava. Kokousta pitämättä tehty päätös kirjataan, allekirjoitetaan sekä numeroidaan samalla tavalla kuin kokouspöytäkirja.
- Isännöitsijän valinta: Hallitus valitsee ja tarvittaessa vaihtaa taloyhtiön isännöitsijän, solmii isännöintisopimuksen ja huolehtii sen toteutumisen valvonnasta sekä hyväksyy isännöintipalkkion muutokset taloyhtiön edustajana.
- Osakasmuutostöiden käsittely: Taloyhtiön osakkaat ilmoittavat huoneistonsa remonteista taloyhtiölle, käytännössä isännöitsijälle, joka tuo ilmoituksen käsiteltäväksi hallituksen kokoukseen. Osakas saa aloittaa muutostyön vasta sitten, kun taloyhtiön hallitus on käsitellyt muutostyöilmoituksen ja antanut työn suorittamiselle luvan.
Hallituksen rooli taloyhtiön isoissa remonteissa
- Suunnittelu: Hallitus on mukana suunnittelemassa remontin laajuutta, sisältöä ja aikataulua. Hallitus tekee yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa, kuten arkkitehtien ja insinöörien, varmistaakseen, että remontti toteutetaan ammattitaitoisesti ja taloudellisesti.
- Päätöksenteko: Hallitus tekee lopulliset päätökset remonttiin liittyvistä asioista, kuten urakoitsijan valinnasta, rahoituksesta ja aikataulusta. He esittävät nämä päätökset yhtiökokoukselle hyväksyttäväksi.
- Tiedottaminen: Hallitus vastaa siitä, että osakkaat saavat riittävästi tietoa remontista. He järjestävät tiedotustilaisuuksia ja pitävät osakkaita ajan tasalla remontin etenemisestä.
- Valvonta: Hallitus valvoo remontin etenemistä ja varmistaa, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti. He osallistuvat työmaakokouksiin ja pitävät yhteyttä urakoitsijaan.
- Budjetin seuranta: Hallitus seuraa remontin kustannuksia ja varmistaa, että pysytään budjetissa.
Lyhyesti sanottuna, hallituksen rooli on varmistaa, että remontti toteutetaan suunnitelmien mukaisesti, laadukkaasti ja taloudellisesti. He edustavat koko taloyhtiötä ja huolehtivat siitä, että kaikkien osakkaiden edut otetaan huomioon. Taloyhtiön isoissa remonteissa on hyvä hallituksen sisällä jakaa työtehtävät, jotta yhden jäsenen tai puheenjohtajan harteille ei jää liikaa tekemistä.
Miksi hallitustyöskentely on palkitsevaa?
- Vaikutat omaan ympäristöösi: Hallituksen jäsenenä sinulla on mahdollisuus vaikuttaa konkreettisesti siihen, millaisessa taloyhtiössä asut. Voit olla mukana kehittämässä taloyhtiötä ja tekemässä siitä entistä paremman paikan asua.
- Opit uusia asioita: Hallitustyöskentely tarjoaa monipuolisen näkökulman kiinteistöihin ja yhtiöiden toimintaan. Saat mahdollisuuden kehittää esimerkiksi talous-, juridiikka- tai johtamistaitoja.
- Oma taloyhtiö tulee todella tutuksi. Hallituksessa pääset näkemään, miten taloyhtiö toimii sekä hallinnollisesti että myös taloteknisesti. Peruskorjaushankkeiden yhteydessä pääset todellakin tutustumaan kiinteistöön pintaa syvemmältä.
- Luot yhteyksiä: Hallitustyöskentely on loistava tapa tutustua muihin asukkaisiin ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Yhdessä tekemällä saadaan aikaan enemmän!
Miten voit onnistua hallitustyöskentelyssä?
- Ole aktiivinen: Osallistu kokouksiin ja keskusteluihin. Älä pelkää esittää kysymyksiä tai tuoda esiin omia ajatuksiasi.
- Ole avoin: Kuuntele muiden mielipiteitä ja ole valmis kompromisseihin.
- Ole rehellinen: Kerro avoimesti omista vahvuuksistasi ja heikkouksistasi.
- Pyydä apua: Älä pelkää kysyä neuvoa muilta hallituksen jäseniltä, isännöitsijältä tai asiantuntijoilta.
Tekijöidensä näköistä toimintaa
Taloyhtiön hallituksen aktiivisuus ja toiminta on tekijöidensä näköistä. Jokainen hallituksen jäsen tuo omat vahvuutensa ja osaamisalueensa yhteiseen pöytään.
Riippuen jäsenten omista osaamisalueista hallitus voi sopia keskenään erilaisista vastuunjaoista. Taloyhtiöön voidaan esimerkiksi nimetä turvallisuusvastaava tai pihan istutusten hoitaja. Hallituksesta voi myös löytyä organisoijia asukasiltojen tai talkoiden järjestämiseen – yhteinen tekeminen mahdollistaa asukkaiden tutustumisen toisiinsa ja vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta.
Haluaisimme kuulla myös sinun ajatuksesi siitä, miten voisimme kehittää taloyhtiötänne yhdessä. Voit jakaa ehdotuksesi seuraavassa hallituksen kokouksessa tai lähettää ne sähköpostitse taloyhtiösi isännöitsijälle.
Auttoiko tämä artikkeli?
Loistavaa!
Kiitos palautteestasi
Pahoittelut ettemme voineet auttaa
Kiitos palautteestasi
Palaute lähetetty
Kiitos palautteesta. Yritämme korjata artikkelin